Siirry sisältöön

VK: Itsearviointia ja kurssipohdintaa

19.4.2010

Koin verkkokirjoitamisen kurssin itselleni valtavan hyödylliseksi. Opin paljon uutta erilaisista verkkotekstityypeistä sekä eri tavoista kirjoitaa verkkotekstejä. Sain myös uutta tietoa erilaisista tyyleistä ja säännöistä (pitäisikö sanoa tyylisäännöistä?), jotka on hyvä ottaa huomioon aina verkkotekstiä kirjoitettaessa, vaikka toki eri tekstityylit ja niiden tarkoitus poikkeavat toisistaan huomattavasti. On kuitenkin olemassa joitain muodollisia seikkoja, jotka pitäisi aina ottaa huomioon jo tekstiä suunniteltaessa, oli sitten kyseessä blogi, wiki, sähköposti tai uutissivusto.

Kirjoittajan ja lukijan suhdetta painotettiin kurssilla paljon. Se on mielestäni hyvä, sillä mitä on verkkoteksti ilman lukijoita? Tietysti monet kirjotavat blogia vain itseään tai sukulaisiaan varten, mutta ellei blogi ole suljettu ulkopuolisilta, olisi silti hyvä ottaa huomioon että sinne saattaa eksyä vahingossa joku tuiki tuntematon lueskelemaan sisältöä. Verkkotekstin pitäisi siis olla kohtalaisen helposti lähestyttävää ja ymmärrettävääkin.

Kurssitavoitteinani (joita pohdin ensimmäistä luentoa koskevassa kirjoituksessani) oli pystyä vastaamaan (itseäni tyydyttävällä tavalla) seuraaviin kysymyksiin: ”Mitä oikeastaan on verkkokirjoittaminen, mikä on (hyvä) verkkoteksti? Ja miten verkossa/verkkoon kirjoitettu teksti sitten olennaisesti eroaa tavallisesta paperijulkaisusta? Entäs mitä verkkojulkaisutyyppejä on olemassa?” Koen onnistuneeni tavoitteessani hyvin, ellen jopa erinomaisesti. Kurssi tarjosi vastaukset juuri näihin kysymyksiin, ja paljon opin myös muuta hyödyllistä.

Oppimispäiväkirjan pitämen blogissa oli uusi asia ennen tämän kurssin alkamista. Koin tämän työtavan erinomaisena: normaalisti (tai ainakin hyvin yleisesti) oppimispäiväkirja kirjoitetaan paniikinomaisesti palautuspäivää edeltävänä yönä kokonaisuudessaan, ja ainoa joka tuntien puurtamisen tuotoksen ja asioiden pohdiskelemisen lopulta näkee, on opettaja. Kun luentopäiväkirja olikin netissä, vähintään kaikkien kurssilaisten, jopa kaikkien netin käyttäjien luettavana, oli päiväkirjaa pidettävä ainakin silloin tällöin jo ennen viimeistä iltaa (vaikka tunnustankin viimeiselle illalle, tai siis yöhän nyt on, jääneen pari viimeistä merkintää).

Muiden päiväkirjoja lukemalla myös oppi paljon, ja heidän pohdiskelustaan huomasi asioita, joita ei muuten ehkä olisi tullut huomanneeksi. Ja mikä parasta: saattoi saada myös ulkopuolisia kommentteja aiheesta (suuret kiitokset mielenkiinnosta näitä blogikirjoituksia kohtaan Hymyilevälle eläkeläiselle – täysin kurssin ulkopuoliselle henkilölle, joka sattumalta löysi blogiini ja uskaltautui vielä kommentoimaankin kirjoituksiani verkkokirjoittamisesta! Oli mahtavaa huomata, että näitä tekstejä kävi lukemassa myös joku kurssin ulkopuolinen!) 🙂 Blogi oppimispäiväkirjan pitämispaikkana toimi siis erinomaisesti, ja toivon että tätä tapaa ja mahdollisuutta hyödynnetään muillakin kursseilla!

Kurssin tehtävät olivat monipuolisia ja kiinnostavia. Etenkin sekä kotitehtävänä, että ylimääräisen opintopisteen suorituksena ollut verkkotekstin suunnitteluprojekti ja projektin toteutus olivat mielenkiintoisia ja opettivat paljon. Yhdistin nämä kaksi tehtävä, ja lopputulosta pääsee tarkkailemaan täältä. Erityisen hyödylliseksi koin sen, kun suunnitelmiin kuului pakollisena sisältökartan teko – en varmasti muuten olisi sitä tehnyt, ja se olisi ollut harmi: sisältökartasta oli aivan valtavasti hyötyä itse sivuston suunnittelussa, ja jatkossa kyllä aion sitä käyttää jos laajempaa sivustokokonaisuutta aion alkaa toteuttaa.

Verkkokirjoittamisen kurssi jatkuu osaltani varmasti edelleen: jatkan säännöllisen epäsäännöllistä blogini pitämistä ja aion myös jatkaa tuon Torrevieja-sivustoni tekemistä eteenpäin nyt kun sen kerran tämän kurssin avulla sain tönäistyä käyntiin. Suunnitelmissa on myös toinen laaja sivustokokonaisuus täysin eri aiheesta jossain vaiheessa, kunhan aikataulu antaa hieman myöten. Tämän kurssin eväillä tätäkin sivustoa on hyvä suunnitella kaikessa rauhassa ja toteuttaa sitten kun sen aika tulee. Verkkokirjoittamisen opiskelu ja käytännön toteutus tulevat siis minulla jatkumaan varmasti pitkällä tulevaisuuteen. Pitää vain yrittää yhä enemmän ottaa käyttöön niitä monia hyviä neuvoja ja vinkkejä, joita kursilla sai korvan taakse talteen! 🙂

Tämä on virallisesti viimeinen verkkokirjottaminen -kurssille kirjoitettu luentopäiväkirjan merkintä. Löydät halutessasi kaikki tätä kurssia koskevat luentopäiväkirjamerkinnät tämän linkin takaa. Merkintöjä on yhteensä 13, joista ensimmäisellä sivulla näkyy viimeisimmät 10 aiheesta julkaistun artikkelin otsikkoa; sivulle 2 (ja vanhimpien artikkeleiden ääreen) pääset klikkaamalla kohtaa ”vanhemmat artikkelit”.

One Comment leave one →
  1. Kaija permalink
    3.5.2010 10.38

    Teresa,
    Oppimispäiväkirjaasi oli ilo lukea. Siinä on seuraavia seikkoja: opitun tiedon kertominen ja kuvailu, opitun tiedon selittäminen omin sanoin, omien ajatusten, tunteiden ja reaktioiden analysointi (tai ainakin kuvailu paikoin), opitun tiedon soveltaminen.

Jätä kommentti