Siirry sisältöön

Euroviisut 2011 – Anna sydämesi sykkiä

15.5.2011

Tämän vuoden Euroviisut pidettiin Saksan Düsseldorfissa. Sloganina oli tuo ”Feel your heart beat” eli ”Anna sydämesi sykkiä!” Minullahan on jo vuosikausia (ainakin viimeisen 10 vuoden ajan) ollut tapana katsella viisut, ja kirjoitella myös omat arvostelut lauluista. Yleensä olen arvostelut kirjoitellut vain finaalista, toisinaan myös semifinaaleista. Aina on ollut tarkoitus tänne blogiin sitten jakaa mielipiteeni muiden kanssa, mutta ikävä kyllä kovin vähäksi on tämä jakaminen vuosien varrella jäänyt. Vanhoja posteja selatessani löysin tasan yhden merkinnän euroviisuista, vuodelta 2006 semifinaalista. Muutoin ovat fiilikset jääneet vain paperille ja/tai päähän.

Tänä vuonna päätin kuitenkin kunnostautua. En pitänyt semifinaaleissa mitään sen kummempaa kirjaa, kunhan vain valitsin 10 äänestettävää ja äänestin (siis ensimmäisessä semifinaalissa, toisessahan Suomi ei saanut äänestää). Finaalissa sitten pidin ihan kirjaakin – kirjoittelin ylös fiiliksiä esityksistä ja lauluista sitä mukaa kun ne kuuluivat, ja lopulta valitsin 10 äänestettävää ja viimeiseksi vielä laitoin nämä kymmenen paremmuusjärjestykseen ja annoin pisteet samalla tavoin kuin Euroviisuissa pisteet jaetaan. Nämä arvostelut, fiilikset ja pisteytykset voi lukea tuosta alempaa.

Ensin kuitenkin muutama sana Euroviisuista ja niiden tuloksista noin yleensä. Ensinnäkin pakko vähän murjottaen sanoa, etteivät tämän vuoden viisut menneet yhtään kuten minä olisin niiden halunnut menevän. Hyvin harva omista suosikeistani pärjäsi finaalissa, ja osa lemppareistani tipahti pois jo semifinaaleissa (esimerkiksi Norja ja Turkki, joista kumpikaan ei päässyt semifinaalia pitemmälle). En yhtään tykkää voittajasta, Azerbaidzanista, ja olin (ja olen edelleen) kovin pettynyt sen voitosta. Harmittamaan jäi myös Paradise Oscarin huono menestys, sillä hänen kappaleestaan oikeasti pidin. Siinä oli sanomaa ja tunnetta – toisin kuin niin monessa muussa tämän vuoden viisussa. Noh, tämä osoittaa taas ainoastaan sen, että mielipiteet varsinkin musiikin osalta vaihtelevat usein todella paljon. Ja makuasiathan ovat jokaisen oma asia.

Saksa hoiti kisaisännyytensä kunnialla, vaikka tiistain ensimmäisessä semifinaalissa ongelmia selostajien/kommentaattoreiden ääniyhteyksissä olikin. Onneksi Suomessa tajusivat ottaa kännykät apuun, joten hirveänä ei tuo itseä haitannut – vaikka Murtomäen Askon ääntä olisin suonut kuulla enemmän myös tiistaina. 🙂 Lähinnä tuo episodi sai vain hymyilemään – suorat lähetykset kun ovat oikeasti suoria lähetyksiä, joissa mitä hyvänsä voi tapahtua.

Pidin kovasti tavasta, jolla Saksa oli toteuttanut perinteisen edellisvuoden voittajabiisi-esityksen finaalin alussa. Lenan Satellite -kappaleesta oli tehty virkistävän erilainen ja oikeastaan kokonaan uusi. Väliaikaesitykset ääntenlaskun aikaan niin semifinaaleissa kuin finaalissakin olivat mielenkiintoisia ja onnistuneita. Etenkin torstain toisen semifinaalin väliaikaesitys ansaitsee mielestäni erikoismaininnan. Se oli oikeasti hieno. Ihan ensimmäisenä ei tulisi mieleen yhdistää Bachin musiikkia ja breakdanceä, mutta lopputulos olikin ryhmän Flying Steps -esittämänä varsin upea! Esityksen nimi oli Flying Bach, ja oikeasti minä tykästyin siihen kovasti.

Mutta nyt itse asiaan, eli niihin Euroviisu-arvosteluihin. Maat ovat esillä esiintymisjärjestyksessä. Yllättävän vaikeaa oli päättää mitkä 10 maata tosiaan pisteensä ansaitsivat, ja etenkin sitten tuo noiden maiden paremmuusjärjestys. Ja ennen aloitusta lienee hyvä vielä muistuttaa, että nämä ovat minun mielipiteitäni lauluista ja esityksistä. Eri mieltä saa olla. Niin ja nämä on siis suoraan kopioitu paperilapuilta, jotka taas kirjoitin biisien aikana eli kieli on typistettyä ja yksinkertaista. Suluissa maan nimen perässä on maalle antamani pisteet.

Euroviisufinaali 2011, Düsseldorf, Saksa:

1. Suomi

Paradise Oscar: Da Da Dam

Ihana ♥

2. Bosnia-Hertsegovina

Dino Merlin: Love In Rewind

Hauska, letkeä. ”Vanhanaikainen”. Hyvä fiilis. Jänniä & erikoisia & yllättäviä sävelkulkuja. Mustalaisleirifiilis. Hyvä ääni, osaa käyttää, huomaa että on ammattimuusikko.

3. Tanska

A Friend In London: New Tomorrow

Ihan ok. Mutta lopulta jotenkin tavallinen. Ei oikeestaan mitään uutta hirveenä tässä. Ei ihan 13 tusinassa kamaa, muttei kaukanakaan. Laulaa & soittaa hyvin, muttei mitään erikoista.

4. Liettua (4 pistettä)

Evelina Sasenko: C’est Ma Vie

Hieno piano! Upea ääni & hallinta. Disney-leffojen musiikki tulee mieleen (ei huono asia IMHO). Vanhanaikainen viisu, tulee mieleen vanhat hyvät ajat. Paljon tunnetta & paatosta. Viittomakieli turhaa kosiskelua. Tutun näköinen laulaja, muistuttaa jotain suomalaista?

5. Unkari (1 piste)

Kati Wolf: What About My Dreams

Celine Dion-mainen ääni & käyttö. Aika jännä & yllättävä biisi, hieno suoraan sanottuna. Erikoinen sävelkulku, hyvä äänen hallinta, ehkä vähän liikaa ”kiljaisuja”. Hienoa poppia.

6. Irlanti

Jedward: Lipstick

Jotenkin hurmaava. Sai hymyn huulille tämä esitys. Uskomatonta energiaa. Laulavatkin yllättävän hyvin tällaiseksi. Hauska. Hengityksensalpaava, tulee itelle hiki vain katsomalla. 🙂

7. Ruotsi

Eric Saade: Popular

Jostain syystä tää ei sytytä yhtään. Hyvännäköinen poju…mutta jotain puuttuu. Tämä on IMHO sellainen 13 tusinassa. Ei MITÄÄN erikoista tai säväyttävää tässä biisissä, eikä ees sanomaa.

8. Viro (2 pistettä)

Getter Jaani: Rockefeller Street

Tämä Viron biisi taas on hieno. Tässä on erikoisuutta & sellaista mieleenpainuvuutta. Kiva tuo A-osan tausta. Jännä ääni solistilla. Hauska & iloinen & erikoisia osioita. Jää mieleen & saa hymyn huulille.

9. Kreikka (12 pistettä)

Loucas Yiorkas feat. Stereo Mike: Watch My Dance

Hitto. Tästä tulee kylmät väreet, kun tuo LY alkaa laulaa. En oo mikään rapin ystävä enkä hirveenä pidä siitä tässäkään, mutta kokonaisuutena & LY:n tunteen & paatoksen takia tää on superhieno. Upea ääni & käyttö & väri LY:llä. Vahvat tunteet!

10. Venäjä

Alexej Vorobjov: Get You

Ei oo tässä(kään) oikeen mitään erikoista. Samanlainen poprynkytys kuin ruotsillakin, 13 tusinassa kamaa. Taas komia poika joka laulaa ihan hyvin. Mutta biisi jättää kylmäksi.

11. Ranska (10 pistettä)

Amaury Vassili: Sognu

Jännä fiilis. Taustasta tulee sellainen King Arthur -fiilinki. Vahva, koulutettu ääni. Erikoinen kieli. Hieno esitys. Tunne välittyy, menee taas kylmät väreet. Erilainen & IMHO onnistunut veto Ranskalta.

12. Italia (8 pistettä)

Raphael Gualazzi: Madness Of Love

Uu. Hieno alku, kiva piano & muut taustat. Jännä laulu, hyväntuulinen, saa hymyilemään. Hauskoja venytyksiä ja kisailuja soitinten ja solistin välillä. Jää mieleen & yllättää. + Ihana italian kieli. Sellainen baariesitys -fiilis.

13. Sveitsi

Anna Rossinelli: In Love For A While

Kivan simppeli & rento alku. Esitys & taustat yhdessä tulee sellainen 60-luvun fiilis, peace & love. Hyvä ääni, ihan ok kipale, ehkei tarpeeksi erotu joukosta -> ei tarpeeksi erikoinen & yllättävä. Kuiski kiva.

14. Iso-Britannia

Blue: I Can

Laulaako ne oikeesti noin epävireisesti vai kuvittelenko mää vaan? Okei, nyt ne paransi. Alku meni kyllä ihan pipariksi näillä. Eikä kyllä muutenkaan säväytä tämä. Voi jösses. Eikö löydy Brittein saarilta parempaa? En tykkää.

15. Moldova (7 pistettä)

Zdob si Zdub: So Lucky

Moldovalta tulee aina kyllä erikoisuuksia. Ei tästäkään voi kuin tykätä. Hurmaavan erilainen, hyväntuulinen ja yllättävä. Hauska ja kunnon meininkiä & menoa. Huippu. 🙂 Hullunhauska.

16. Saksa (5 pistettä)

Lena: Taken By A Stranger

Melko erikoinen veto Saksalta. On tää ainakin erilainen kuin Lenan viime vuoden biisi. Tulee jostain syystä mieleen 80-luvun musiikki, savuiset ja pimeät klubit. Ihan jännä. Vaatii ehkä useamman kuuntelukerran, että sain kiinni kunnolla. Synkkä, pelottava, hiipivä fiilis…kylmät väreet paikka paikoin.

17. Romania

Hotel FM: Change

Ensimmäinen sano, joka tästä tulee mieleen on tavallinen. Tää on kuultu noin miljoona kertaa aiemminki. Ei mitään uutta & erikoista.

18. Itävalta (3 pistettä)

Nadine Beiler: The Secret Is Love

Wow mikä ääni. Eikä mikään helpoin aloitus, kun lauloi melko pitkään ilman säestystä. Solistin ääni saa tämän laulun kantamaan ja kurottamaan korkeuksiin. Hieno! Hitto mitkä venytykset. On tytöllä ääntä.

19. Azerbaidzan

Ell & Nikki: Running Scared

En tykkää. Miksi tää menee niin ylös että noilla pitää laulaa falsetissa? Ihan tavallinen sävel, sanat ja esitys. 13 tusinassa kamaa, ei todellista tunnetta. Jättää ainaki mut ihan kylmäksi. Tuo taustan tuliputous oli kyllä hieno. Muut ei niinkään.

20. Slovenia

Maja Keuc: No One

Tuleepa heti Christina Aguilera mieleen tuosta äänestä. Hieno ääni siis. Jännä biisi. Tätä pysähtyy kuuntelemaan – johtuu kyllä osittain tuosta äänestä. Yhtä kaikki, ihan hieno. Ei ältsin erikoinen, mutta hieno.

21. Islanti (6 pistettä)

Sjonni’s Friends: Coming Home

Tästä tykkään. Ihana fiilis, hyväntuulinen, hauska. Kiva sävel & sävelkulku. Hieno sanoma myös laulussa. Mieleenpainuva laulu. Tykkään. Välitöntä, iloista meninkiä.

22. Espanja

Lucía Pérez: Que Me Quiten Lo Bailao

Iloinen, letkeä biisi. Hyvä fiilis. Mutta harmittavan tavallinen, tässäkään ei mitään loistoa, sellaista erikoisuutta joka erottais massasta. Vois olla mikä tahansa. 13 tusinassa tavaraa.

23. Ukraina

Mika Newton: Angel

Tuo hiekkataide tuossa taustalla on superhieno. Laulu sinänsä melko mitäänsanomaton, eikä laulajan äänikään ole mikään älyttömän huippu. Laulu 13 tusinassa. Hiekkataide upea, lumoava!

24. Serbia

Nina: Caroban

Hyväntuulinen 70-luvun fiilis. Taustascreeni melko psykedeelinen, mutta sopii jostain syystä tähän hyvin. Jostain syystä tykkään kovasti, ja ehdottomasti plussaa oman kielen käytöstä. Kiva! Raikas!

25. Georgia

Eldrine: One More Day

No joo. Ei hullumpi kokonaisuus, mutta jostain syystä taas ei oikeen iske minuun. Liian tavallinen enkä tykkää solistin äänestä tai sen käytöstä. Tä ei vaan iske, ei.

Mikäli nuo arvostelut luettuaan kaipaa jonkinlaista muistinvirkistystä kappaleista, niin netistähän apua löytyy. Kaikki euroviisukappaleet, myös nämä finalistit voi käydä kuuntelemassa vaikkapa YouTubessa jos halajaa. Tässä kuitenkin vähän pikahelpotusta tähänkin asiaan.  Seuraava video sisältää pätkät kaikista 25 finalistista:

Ja lopuksi tässä on vielä kisakirjanpito näytille sekin. Eli tällaista lappua rustailin ja täytin viime yönä. 😀

Euroviisukirjanpito 2011

One Comment leave one →
  1. Maija permalink
    3.6.2011 11.30

    Ei taida tulla yllätyksenä, että Ranska oli myös mun suosikkeja ;D

Jätä kommentti