Siirry sisältöön

Euroviisuista

19.5.2006
No niin…nyt on Euroviisujen semifinaalit ohi tältä vuodelta. Ja Suomen LORDI on jatkossa! Hienoa! Tapanani on ollut jo useamman vuoden ajan seurata Euroviisut (sekä semifinaali että finaali) ja kirjoittaa joitain mielipiteitä esitetyistä lauluista lyhyesti sitä mukaa kun ne esityksessä kuuluvat. Semifinaaleissa valitsen omasta mielestäni jatkoon menevät ja finaalissa 3-5 parasta. Niin tein myös tänäkin vuonna (siis tällä hetkellä semifinaalien osalta). Tuossa alla on tämä mielipidesysteemini sitten kokonaisuudessaan.
Sen verran tuosta on sanottava, että:
1. Nämä ovat minun mielipiteitäni. Eri mieltä saa olla!
2. Arvostelen laulua ja laulajan ääntä pääasiassa. Itse esitystä en edes katso (eilenkin minulla oli tekstitv koko ajan kuvan päällä ja kuuntelin vain musiikkia!)
3. Arvostelut voivat sisältää myös pieniä ’tiedonmurusia’ itse laulusta tai esityksestä, koska juontajat niistä kertoivat aina ennen laulun alkua.
4. Maan nimen perässä voi olla merkki  tai tai molemmat. Tähdellä on merkitty 10 finalistia, siis ne jotka yleisöäänestyksessä äänestettiin jatkoon. Ruusulla on merkitty ne, jotka minun mielestäni olisi pitänyt nähdä finaalissa.
Mutta tämän suuremmitta puheitta, itse asiaan:
————
51. Euroviisut – Semifinaali 2006
Kreikka, Ateena
23 semifinalistia joista 10 jatkoon finaaliin1. Armenia

Ándre – Without Your Love
Aika outo, kuulemma Armenian suosituin artisti toista vuotta peräkkäin. Itämaistyylinen. Ei oikein liikuttanut tai koskettanut minua.
2. Bulgaria

Mariana Popova – Let Me Cry
Ihan hyvä ääni, laulu erikoinen…mutta mikä ihme tuo ”moskeijan kutsuhuuto” siellä välillä on?

3. Slovenia
Andrej Dezan – Mr Nobody
Nuori, kuulemma 18-vuotias laulaja. Laulussa kiva alku, balladi, hyvin koskettava…miksi pitänyt tehdä tästäkin tällainen disko-jumputus. Hyvä ääni, puhdas, jännä soundi varsinkin matalalla aika hypnotisoiva. Eräästä kohdasta laulua tuli mieleen Andrew Lloyd Webberin Phantom of the Opera.
4. Andorra
Jennifer – Sense Tu
Espanjalaissyntyinen laulaja. Laulu maan virallisella kielellä, eli katalaaniksi. Balladi, jotenkin tutun kuuloinen, tuli ihan kuin tunne että tämän olen kuullut ennenkin. Kivat vaihdot osien välillä. Jännä ääni, jotenkin vähän rosoinen. James Bond -tunnari mieleen?
5. Valko-Venäjä
Polina Smolova – Mum
Alku- ja välisoitosta mieleen Bon Jovi jotenkin…rokkaavaa poppia, ihan menevä mutta ”tusinakamaa” eikä äänikään mitenkään erikoinen. Liikaa toistoja.
6. Albania
Luiz Ejlli – Zjarr E Ftohtë
Albanian omalla kielellä, esittäjä Albanian Idols voittaja. Mystinen, itämainen tunnelma, kertosäekin aika jännä. Ääni ihan kiva vaikkei mikään hirveän erikoinen. Mutta kokonaisuus ihan kiva ja väli- ja alkusoitot tosi mukavia!
7. Belgia
Kate Ryan – Je T’Adore
Yksi ennakkosuosikeista. Jännä rytmi/soundi. Varmasti tuleva hitti. Hyvä ääni, taustalaulajien äänet käy hyvin yhteen keskenään sekä esilaulajan kanssa. Mystiikkaa/jännitystä mukana. Tanssibiisi, tarttuva kerto!
8. Irlanti  
Brian Kennedy – Every Song Is A Cry For Love
Balladi, kutsuartistina valittu. Solisti on myös lauluntekijä ja kirjailija, ja esiintynyt Riverdancen mukana Broadwayllä. Itse tehnyt esiintymiskappaleen. Kivan yksinkertainen alku + loppu, vain kitara ja Brianin hieno ääni. Koskettava ja kaunis, kivat soitinvalinnat. Lopussa mukavasti korkealle. Herkkä.
9. Kypros
Annet Artani – Why Angels Cry
Balladi. Yksinkertainen alku, piano + laulaja. Ääni aika tumma, kaunis vivahde, pehmeä mutta vahva. Pikkaisen liikaa venytyksiä, jännä kappale, erikoinen. Todella hidas rytmi ja jännät vaihtelut!
10. Monaco
Severine Ferrer – La Coco-Dance
Ranskaksi, pieni osa tahitia. Jännät soittimet taustalla, tosiaan vähän tahitilainen tunnelma mieleen. Muuten aika tavallinen, kivat rummutukset tosin. Kertosäkeessä selvää epävireisyyttä!
11. Ejt Makedonia
Elene Risteska – Ninanajna
Kykykilpailun löytö, alku kuulosti ainakin ihan ”13 tusinassa” jutulta. Kerto vähän erilainen, kansanmusiikki tyylinen, itämaisuutta mukana…mieleen parin vuoden takainen voittaja Ruslana, ehkä vähän liikaakin…kopioinnin makua vähäsen.
12. Puola
Ich Troje – Follow My Heart
Monikielinen laulu, jossa mm. englantia, puolaa ja espanjaa. Sama yhtye ollut vuonna 2003 Euroviisuissa 7. Ihan jännä kappale, rytmi kiva ja erilaisia tyylejä jotka täydentävät aika mukavasti toisiaan. Ihan tarttuva, vaikka kielten sekamelska vähän häiritseekin.
13. Venäjä
Dima Blija – Never Let You Go
Venäjällä sisäinen karsinta, ei siis julkista. Erikoinen ääni, ainakin vibraattoa on enemmän kuin tarpeeksi. Laulu aika tavallinen, mitäänsanomaton, tylsä. Venäjän Antti Tuisku, sellainen tuli mieleen varsinkin kun siinä ”kaikista lauluista pätkä” -osiossa näin esiintyjän.
14. Turkki
Sibel Tuzuh – Superstar
Ilman julkisia karsintoja valinta myös Turkissa. Laulajan itse säveltämä + sanoittama laulu. Superouto, ihme kirkaisuja kertosäkeessä…sekaisin kaikkea…sekava. Ja nuo kirkaisut ihan oikeasti häiritsee! En pidä.
15. Ukraina  
Tina Karol – Show Me Your Love
Outo?! Mutta aika jännällä tavalla…pistää hymyilemään. Kiireinen karnevaalifiilis tulee tästä, jännä välisoitto. Ääni puhdas, kirkas ja aika kaunis. Jännä venytys lopussa, vaatii keuhkoja!
16. Suomi  
Lordi – Hard Rock Hallelujah!
En arvostele tätä, koska en voi oman maan kappaletta äänestää. Lordista kuitenkin pidän, ja oli oikein kun tämä pääsi finaaliin!
17. Alankomaat
Treble – Amambanda
Mielikuvituskielinen. Sisarpari, ihan kivat äänet. Erikoinen, ”lallatuslaulu”, ihan kivat soittimet mm. rummut. Vähän mitäänsanomaton.
18. Liettua  
LT United – We Are The Winners
Parodia Liettuan menestyksestä (tai oikeastaan menestyksettömyydestä) euroviisuissa. Ihan hauska, itseironinen ja vieläpä ihan menevä musiikki. Laulajatkin ok, puhdasta laulua. Sellainen ”lätkämatsin kannustusbiisi” tulee mieleen. Hauskaa vaihtelua!
19. Portugali
Nonstop – Coisas De Nada
Portugalin Popstars bändi. Ensimmäisenä – siis heti eka kerrasta kun bändi avasi suunsa- tuli mieleen Abba ja Waterloo, kertosäe tosi samantapainen. Mutta paljon sitä huonompi. Tusinakamaa…ja kertosäkeessä oikeasti jollain oudolla tavalla plagioinnin makua tai jotain. Tavallinen, tylsä, toistoa.
20. Ruotsi  
Carola – Invincible
Ennakkosuosikki. Tarttuva, menevä, melodinen kertosäe. Carolan ääni hyvä, siinä on mukava särmä. Ruotsin ”aksentti” paistaa vähän läpi englanninkielisestä laulusta. Hittikamaa takuuvarmasti, mukava kokonaisuus. Mutta ei mitenkään älyttömän erikoinen. Helposti hukkuisi muiden samankaltaisten sekaan.
21. Viro
Sandra Oxenryd – Through My Window
Ruotsalainen artisti. Shania Twain tuli heti ekana mieleen…sellaista countrihtavaa poppia. Ääni muistuttaa tosiaan paljon ST:n ääntä. Nopea, tarttuva rytmi. Tämän tahdissa olisi hyvä tanssia nopeaa kantritanssia. C-osa mukavan yksinkertainen mutta tyylikäs.
22. Bosnia-Hertsegovina  
Hari Mata Hari – Lejla
Tosi kiva alkusoitto! Kaunis, sointuva ääni, sopii erinomaisesti balladiin. Melodia todella kaunis, herkkä ja vaikkei sanoja ymmärräkään, niin sanoma kuitenkin välittyy. Todella kaunis, pidän!
23. Islanti
Silvia Night – Congratulations
Melodia ihan kiva, aika provosoiva, ironinen laulu, jossa barbie tyyliä eli ylinäyteltyä, kimittävää puhetta. Aika erikoinen. Vähän tuli Björk mieleen jostain syystä. Yleisö buuasi tälle kappaleelle lujaa, joka on minusta väärin…vaikka miten Silvia on käyttäytynyt oudosti/huonosti Kreikassa ja laulussa on ”F-sana” niin silti hän on tehnyt paljon työtä laulun eteen ja ansaitsee sen takia ainakin aplodit, eikä buuausta.
Vielä tähän loppuun tällainen koonti (yhteen osuneet valinnat punaisella!): 

Oikeasti finaaliin menneet:
Armenia

Irlanti
Ejt Makedonia
Venäjä
Turkki
Ukraina
Suomi
Liettua
Ruotsi
Bosnia-Hertsegovina
Minun mielestäni finaalipaikan ansainneet:
Andorra
Belgia
Irlanti
Kypros
Ukraina
Suomi
Liettua
Ruotsi
Viro
Bosnia-Hertsegovina
3 kommenttia leave one →
  1. (s)dark(s) permalink
    20.5.2006 10.12

    samoilla aaltopituuksilla olemme ja ainakin samaa mieltä tuosta lordista. hyvä lordi siis. mitä kuuluu kuusamon aurinkoon, jos saan udella?todella kauniit sivut sinulla täällä, huomasin kun luin noita  maita joita olisi pitänyt päästä mukaan  ja sitten tuohon slovenian kappaleeseen se oli kopio kappale muuten jos huomasit. minä ainakin huomasin sen heti ja niin ne kuuluttajatkin sen huomasi. se on muuten vanha disko kappale, minulla on se tuolla kasetilla jossain talessa.

  2. Maija permalink
    19.5.2006 10.12

    Täälläkin katsottiin viisuja ja Lordin esitys meni hienosti.

Trackbacks

  1. Euroviisut 2011 – Anna sydämesi sykkiä « Tessan Koto

Jätä kommentti